Mardilaat-hantverksmässan i Tallinn 2013

Mardilaat – hantverksmässan i Tallinn 2013
En grupp hantverkare och fårägare besökte hantverksmässan inom ramen för projektet. Det blev den sista studieresan som projektet Knowsheep stod för. Programmet bestod av besök på mässan i Saku Suurhall under två dagar, lördag den 9 och söndag den 10 november. Vi bodde i centrum av Tallinn så det fanns också möjlighet att utforska staden och i synnerhet gamla stan under några timmar.

Vi hittade bekanta ansikten bland utställarna, Föreningen Eesti Maalammas (det estniska ursprungsfåret) hade en avdelning och där fanns bl.a. Annika Michelson (på bilden) och Katrin Kabun. Annika kardade och spann och Katrin spann på slända.

 

 

 

 

 

 

Läs mer: Mardilaat-hantverksmässan i Tallinn 2013

Röken som krydda

En av föreläsarna under Saerimner i Östersund som beskrivs i skild artikel är Jürgen Körber. Läs hans artikel här:  Röken som krydda, föredrag av Jürgen Körber

Studieresa till Östersund

Studieresa till SM i mathantverk i Östersund Sverige den 8-9.10.2013 med Særimner 2013, Eldrimners idé- och kunskapsmässa om mathantverk. I år med nordiskt mathantverk i fokus. Særimner arrangeras i samarbete med Ny Nordisk Mat. På hemsidan http://www.eldrimner.com/1547.saerimner.html beskrivs evenemanget såhär:
På Særimner finns mycket intressant att bevaka. Mathantverkare, politiskt sakkunniga, trendanalytiker och experter kommer till Östersund och Storsjöteatern och du har stora möjligheter att möta nya namn. Under de här tre dagarna besöks Særimner av omkring 350 deltagare från hela landet och övriga Norden.
Projektet Mathantverk i Finland företog en studieresa till ide´och kunskapsmässan Særimner i Östersund för att följa med föreläsningar om mathantverk och följa med SM i mathantverk 2013. Projektledare Sonja Tobiasson för fårprojektet Knowsheep deltog för att skapa kontakter och hämta inspiration till fårnätverket i Åboland. Utvecklandet av nya lamm- och fårprodukter är ett pågående arbete i Åboland och lärdomar från annat håll är behövliga. Likaså är hanteringen av djur och kött från beten till bord en ständig diskussion där man i alla led från hantering av levande djur, transporter, slakterier och styckerier behöver nya lösningar. Mera om dessa teman i föreläsningarna.

Läs mer: Studieresa till Östersund

Rafnaslakt

Rafnaslakt
På en studieresa till Östersund, Eldrimner och Saerimner som finns i skild artikel under studierosor, fick jag höra om Rafnaslakt och blev nyfiken. Här är deras hemsida med berättelsen om hur de försöker göra slakten så stressfri som möjligt http://www.rafnaslakt.se/

Woolfest 2013

Projektet Knowsheep på Woolfest i England
Woolfest är ett årligen återkommande evenemang som upprätthålls av kooperativet The Wool Clip Ltd i Kumbrien i nordvästra England . Det är en stor får- och ullmässa där man kan sälja och köpa, följa med workshopar och arbetsuppvisningar, skapa kontakter och trivas. Stämningen på årets Woolfest den 28-29.6 var hög, arrangörerna som alla jobbar på talko var glada och tillmötesgående.2013-06-27 jean wildish

 

Jean Wildish från kooperativet The Wool Clip. Hon hade vänligheten att ta emot kappsäckar som sändes i förväg och hämtade dem till mässan.

Läs mer: Woolfest 2013

Studieresan till Estland, dag 5

Dag 5 av studieresan till Estland
Vi startade tidigt på söndag morgon för att hinna med den långa körsträckan och avlägga ett gårdsbesök på Sae Farm ca 80 km öster om Tallinn i Lahemaa nationalpark. Sae Farm ägs och drivs av Imbi och Taavi Jäetma som har byggt upp en  besättning av 50 tackor av rasen Estniskt ursprungsfår.

Läs mer: Studieresan till Estland, dag 5

Studieresa till Estland, dag 4

Dag 4 av studieresan till Estland
Lördagen den 22.9 bjöd på ett digert program i Kuressaare. Det fanns seminarier och modeuppvisning i Kuursaal, marknad på torget i centrum och workshops och utställning i resurscentret invid torget. Man kunde delta i litet av varje.

Läs mer: Studieresa till Estland, dag 4