Ullkursen i Nagu

Ullkursen höll spinndag i Nagu bibliotek den 27.2.2013. Som lärare fungerade Britt Henriksson och under dagen tog kursen emot besökare som fick ta del av arbetet. Elever från Simonkylän koulu, från förskolan och allmänheten, totalt 26 personer tittade in, fick kunskap om fårnäringen och om spinnandets konst. En glad och erfaren spinnerska vid namn Addy Rosenberg kom och deltog i spinnandet för en stund. Vi gladde oss mycket åt hennes närvaro och att få ta del av hennes erfarenhet.

Utbildningstillfällen för fårgårdar

PrAgria arrangerar skolningstillfällen för fårägare: förfrågningar till Riitta Pietilä tel. 050-4131 474 och Kaie Ahlskog 0400-731 811

icon Kevään koulutuksia lammastiloille (54.38 kB 2013-01-24 12:04:57)

Ulltvätt

Ulltvätt med tanke på att spinna för hand. Därför inga tvättmedel.
Ulltvättningsdagen 21.4.2012 hos Anna Nyréen i Sydänperä, Nagu.

Läs mer: Ulltvätt

Bildkavalkad om rökt lamm

Artikeln här invid beskriver hur vi gjorde ett helt basturökt och gräddat lamm. Här följer bilderna:

I en gammal rökbastu i Nagu ägde rökningen rum

Läs mer: Bildkavalkad om rökt lamm

Styckningsworkshop 28.1.2012

Styckningsworkshopen var ett samarbete mellan Brahea, KnowSheep-projektet och KnowSheep i Pargas stad. Brahea stod för de praktiska arrangemangen och båda parter delade på kostnaderna.

Utbildare:
Turun ammatti-instituutti
Aikuiskoulutus
Lemminkäisenkatu 14-18 D
20520 TURKU
0449073190

Kursledare: Timo Vähämäki
Praktisk styckning, kl 8.15-13.30. Under kursen såg vi en video gjord på 1990-talet som beskrev en annan styckning än den vi gjorde. Undervisningen var praktisk och inget studiematerial delades ut.

Leverantörer av redskap för styckning och skyddskläder:
Anssi Vickström, säljer använda kött-maskiner
Myllyposti, St.Karins: maskiner, bandsågar mm.
Henry Melén i Nagu har en använd köttkvarn (butiksmodell)
Thomeko: Skyddförkläden av metall och niroflex-handskar (metall)
Casmo: aromämnen och tarmar (fjälster)
Vesantti: kryddor och anordningar
styckningskniv av rekommenderat slag: Viktorinox nr 56503,15

ST 30.1.2012

Basturökt och stekt hel lammkropp

Projektet genomförde en workshop i produktutveckling som innebar att ta fram produkter för marknaden. De mest lovande alstren var lantkorv och helstekt och rökt lamm. Lärare var Kjell Gustafsson och deltagarna från Väståboland och Sagu.
Här beskrivs hur det basturökta lammet tillverkades och lite om våra slutsatser.

Läs mer: Basturökt och stekt hel lammkropp

Slakthygien - Mervi Louhivaara 14.11.2011

Ladda ned som ppt:

icon Workshop: Slakthygien - Mervi Louhivaara 14.11.2011 (2.67 MB)